OMEGA 3

OMEGA 3 / Opis

Omega 3 2000 to wysokiej jakości suplement diety, zawierający wysokogatunkowy olej z ryb o gwarantowanej i kwantyfikowanej laboratoryjnie zawartości niezbędnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania łącznie 250 mg EPA i DHA dziennie). Kwas DHA wspomaga utrzymanie prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz widzenia (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie). DHA i EPA pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g EPA i DHA dziennie). Nie należy przekraczać dziennej dawki wynoszącej 5 g (EPA i DHA łącznie).

  • Wysoka koncentracja i jakość surowca omega-3
  • Naturalne źródło kwasów EPA i DHA
  • Szerokie spektrum prozdrowotne
  • Wygodne dawkowanie

EPA może być w organizmie metabolizowany do eikozanoidów (prostaglandyn, prostacyklin), które są związkami biologicznie czynnymi. Eikozanoidy biorą udział w regulacji m.in. reakcji zapalnych i funkcji immunologicznych. Stanowisko względem wpływu omega-3 na adaptację mięśni, regenerację i zapobieganie urazom, wsparcie odporności lub ograniczenie procesów zapalnych, jest niejednoznaczne i wymagane są dalsze badania w tym kierunku.

Dieta bogata w olej pochodzący z ryb jest szczególnie ważna, ponieważ organizm człowieka nie jest zdolny do produkcji kwasów EPA i DHA. Wysokoskoncentrowany olej rybi dostarcza odpowiednie proporcje kwasów omega-3, EPA/DHA.

Omega 3 2000 dostarcza kwasów tłuszczowych pochodzących z bardzo wartościowych i naturalnych źródeł i polecany jest osobom, które nie są w stanie dostarczyć odpowiedniej porcji ryb w diecie lub nie przepadają za rybim smakiem i aromatem. Forma softgel caps zapewnia redukcję nieprzyjemnego rybiego zapachu. Produkt posiada certyfikaty oraz spełnia liczne normy jakości. Oprócz standardowych badań analitycznych – wykonano dodatkowe wykluczające obecność PCB.

Produkt wzbogacony jest o witaminę E (alfa-tokoferol) pełniącą rolę antyoksydacyjną i warunkującą ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Ponadto , obecna w produkcie witamina E pełni również funkcję technologiczną - zabezpiecza kwasy omega-3, przed utlenianiem i rozpadem, na które są narażone np. w trakcie przechowywania lub po otwarciu opakowania. Dodatkowy element, gwarantujący ochronę kwasów tłuszczowych stanowi forma kapsułki softgel caps oraz nietransparentne opakowanie, które nie przepuszcza promieni światła. Na uwagę, zasługuje wysokie stężenie użytych surowców oraz forma kapsułki softgel caps, których rozmiar i kształt, nie sprawiają trudności w połykaniu. Ekonomiczne opakowanie 120 kapsułek, zapewnia wsparcie układu sercowo-naczyniowego przez okres 30 dni. Jednorazową dawkę Omega 3 2000, tj. dwie kapsułki, zaleca się przyjmować przynajmniej jeden raz dziennie o dowolnej porze dnia, w trakcie lub po spożytym posiłku.

Źródło:

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) "Nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci." U. UE L 136.1.
  2. Jouris, Kelly B., Jennifer L. McDaniel, and Edward P. Weiss. "The effect of omega-3 fatty acid supplementation on the inflammatory response to eccentric strength exercise." Journal of sports science & medicine 10.3 (2011): 432..
  3. Mickleborough, Timothy D. "Omega-3 polyunsaturated fatty acids in physical performance optimization." International journal of sport nutrition and exercise metabolism 23.1 (2013): 83-96.
  4. Philpott, Jordan D., Oliver C. Witard, and Stuart DR Galloway. "Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance." Research in Sports Medicine (2018): 1-19.
  5. Maughan, Ronald J., et al. "IOC consensus statement: dietary supplements and the high-performance athlete." International journal of sport nutrition and exercise metabolism 28.2 (2018): 104-125.
  6. Arab-Tehrany, Elmira, et al. "Beneficial effects and oxidative stability of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids." Trends in Food Science & Technology 25.1 (2012): 24-33.